اخبار

نود و پنجمین جلسه کمیسیون تخصصی مدیریت، اقتصاد، بازرگانی و امور حقوقی شورای عالی عتف برگزار شد.

نود و پنجمین جلسه کمیسیون تخصصی مدیریت، اقتصاد، بازرگانی و امور حقوقی شورای عالی عتف برگزار شد.
در نود و پنجمین جلسه کمیسیون تخصصی، اقتصاد، بازرگانی و امور حقوقی شورای عالی عتف زیرپروژه‌های طرح « جوانی جمعیت» بررسی شدند.

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه شورای عالی عتف، در نود و پنجمین جلسه کمیسیون تخصصی، اقتصاد، بازرگانی و امور حقوقی شورای عالی عتف زیرپروژه‌های طرح کلان «جوانی جمعیت» بررسی شد. عناوین این زیرپروژه‌ها "پیمایش ملی مطالعه ساختار و کارکرد خانواده ایرانی"، " ارزیابی اثرگذاری مشوق‌ها و تسهیلات اقتصادی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" و " آسیب‌شناسی و تحلیل تمایل، قصد و اقدام به مهاجرت از ایران و ارائه راهکارهای سیاستی" بودند که دکتر محمدجواد محمودی توضیحاتی راجع به آنها بیان کردند. رئیس مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور با اشاره به ماده 39 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفتند: این ماده قانونی دستگاه‌های دولتی مرتبط را موظف می‌کند تا 5 درصد از اعتبارات پژوهشی خود را به مطالعات مرتبط با خانواده و رشد جمعیت اختصاص دهند. وی افزود: بودجه اختصاص‌یافته توسط ستاد ملی جمعیت طی سه‌سال گذشته تجمیع شده و اکنون منبع اصلی تأمین‌مالی این طرح‌هاست. همچنین او با اشاره به حذف 20 درصد هزینه‌های بالاسری و بیمه تأمین اجتماعی به کاهش 25 درصدی هزینه کلی پروژه‌ها اذعان نمود.

محمودی تأکید کردند که بخش عمده هزینه‌های این طرح به عملیات میدانی اختصاص دارد تا جایی که 80 درصد هزینه هر زیرپروژه صرف امور مربوط به آمارگیری می‌شود که توسط مرکز آمار ایران و پژوهشکده آمار، به‌عنوان نهادهای رسمی آماری کشور، انجام می‌شود. در ادامه به این اشاره شد که هرچند مطالعات قبلی در این زمینه وجود دارد ولی پیمایش‌های قبلی از نظر حجم نمونه و همین‌طور اطلاعات دریافتی از مصاحبه‌شوندگان و ... از جامعیت و مانعیت لازم برای اتکای سیاست‌گذار به آن داده‌ها برخوردار نیستند.

در انتها نیز اعضای کمیسیون پیشنهادات مختلفی برای کاهش هزینه، ارتقای کیفی و کارآمدی این پروژه‌ها ارائه کردند که نشان‌دهنده تلاش اعضای کمیسیون برای ایجاد توازن میان حمایت از پژوهش، افزایش کیفیت طرح‌ها و کاهش هزینه‌ها در پروژه‌های ملی است. اهم موارد به شرح زیر است:

·         لزوم همکاری با نهادی به غیر از مرکز آمار برای کاهش هزینه‌ها؛

·         پیشنهاد انجام این کار به مرکز آمار در کنار سایر پیمایش‌های روتین این مرکز برای کاهش هزینه؛

·         انجام طرح در مقیاس کوچک و به صورت گام‌به‌گام.

لازم به ذکر است، کلیات طرح‌ اجرایی بلندمدت سرمایه­گذاری کلان ملی "ارتقاء کارآمدی سیاستگذاری جوانی جمعیت کشور" در بیست و نهمین جلسه شورای عالی عتف به تصویب رسیده و مقرر شده است که طرح پژوهشی و برنامه‌های مربوط به هر یک از پروژه‌ها در چهارچوب اولویت‌های پژوهشی ستاد ملی جمعیت تدوین و پس از تایید آن ستاد در کمیسیون دائمی شورا به تصویب برسد.

در این جلسه همچنین آقای دکتر محسن شریفی گزارشی از عملکرد «جذب و به‌کارگیری محققان پسادکتری» ارائه کردند. دبیر کارگروه پسادکتری شورای عالی عتف ضمن معرفی انواع پسادکتری، گفتند در حال حاضر زیرساخت‌های لازم برای اعلام فراخوان در هر چهار نوع پسادکتری فراهم شده است و برنامه پیشنهادی برای سال‌های دوم و سوم، به ترتیب شامل جذب 200 و 500 محقق، با بودجه مورد نیاز 25 و 69 میلیارد تومان است. شریفی بکارگیری محققان پسادکتری را گامی مهم در توسعه علم، فناوری و نوآوری کشور دانستند که با حمایت‌های مالی و تعامل میان دانشگاه‌ها و صنعت به دنبال تحقق اهداف کلان علمی کشور کمک خواهد کرد.

ایشان در پایان با اشاره به اینکه مأموریت‌محور نمودن دوره‌های پسادکتری از برنامه‌های دبیرخانه عتف برای هدایت این تحقیقات به سمت اولویت‌های مصوب شورا است، از کمیسیون ‌خواستند، اولویت‌های تخصصی حوزه‌ی خود را جهت درج در فراخوان پسادکتری، اعلام کنند.

اعضای کمیسیون ضمن اعلام آمادگی بر ارائه اولویت‌های کمیسیون جهت هدفمندتر شدن طرح‌های پسادکتری، بر لزوم توجه به چالش «بیمه»، «مالیات» و «نحوه ارتباط محققان پسادکتری با صنایع» تأکید کردند.


۶ آذر ۱۴۰۳ ۱۱:۵۲
تعداد بازدید : ۶۶