یکصد و پنجاه و یکمین جلسه
کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای عالی عتف برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی دبیرخانه
شورای عالی عتف در این جلسه ابتدا آقای دکتر حمید کاریاب، از اعضای کمیسیون،
گزارشی با عنوان "نقش کمیسیونهای تخصصی در توسعه نوآوری در مراکز تحقیقاتی و
دانشگاهها" ارائه نمودند. ایشان برای تبیین وضعیت ایران در نوآوری به مدل
شاخص جهانی نوآوری (Global innovation index)
اشاره داشتند و جایگاه ایران در رتبه بندی نوآوری در سال 2022را بیان نمودند. بدین
منظور ابتدا چهارچوب مفهومی شاخص نوآوری جهانی ارائه و شاخصهای ورودی مدل GII در 5 بخش موسسات و نهادها، سرمایه انسانی و پژوهش، زیرساخت،
پیچیدگی بازار و پیچیدگی کسب و کار و همچنین شاخصهای خروجی نوآوری در دو بخش
خروجی دانش و فناوری و خروجی خلاقانه را نام بردند و جایگاه ایران در هر یک از بخشها
و شاخصهای زیرمجموعه هر بخش را اعلام نمودند و با توجه به امتیاز ایران در هر
شاخص نقاط ضعف و قوت کشور بیان و در آخر نتیجه گیری شد که کمیسیونهای تخصصی در
ارتقا کدام یک از شاخصها میتوانند در بهبود وضعیت فعلی کمک نمایند. جمع بندی
نهایی این گزارش را میتوان در سه بند زیر بیان نمود:
1. تحلیل ارائه شده
نشان داد که تصمیم گیریهای کمیسونهای تخصصی عتف در حداقل 10 شاخص GII می تواند تاثیر مستقیم داشته باشد.
2. تخصیص سهم مراکز
تحقیقاتی و دانشگاهها در GDP کشور/
استان در ارتقاء سطح خلاقیت (از کشف به خلق) این نهادها ضروری است.
3. اقداماتی نظیر اصلاح
شاخصهای ارزیابي عملکردی، تقسیم کار ملی و اصلاح عنوان مراکز تحقیقاتی به مراکز
تحقیقاتی و نوآوری/فناوری اگه چه چاره اصلی نیست، ولی منجر به تغییر نگاه تدریجی
به نوآوری مراکز تحقیقاتی میگردد.
در پایان این گزارش اعضای
کمیسیون به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
در دستور دوم جلسه،آقای مهندس
غفوری وایقان، نماینده سازمان برنامه و بودجه در کمیسیون، گزارشی با عنوان "ارتقاء
تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی" ارائه نمودند. محورهای ارائه شده توسط
ایشان سیاستهای کلی برنامه هفتم، تبیین وضع موجود و شناسایی چالشها، راهبردها و سیاستها،
اهداف و خلاصه احکام و مقررهها میباشد. ایشان هدف کلی و راهبردهای موضوع کلیدی امنیت
غذایی را "تامین غذای سالم و با کیفیت برای آحاد جامعه با تکیه حداکثری به تولید
داخل و با ملاحظات پایداری منابع پایه" عنوان نموده و در خصوص تعریف امنیت
غذایی بیان داشتند که: " امنیت غذایی زمانی بهدست میآید که همه مردم همواره
به غذای کافی، قابل اطمینان (پایدار)، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند
و این غذا نیازهای فرد برای زندگی سالم و فعال را فراهم سازد." همچنین ایشان
ارکان امنیت غذایی را در 4 دسته زیر تقسیم بندی نمودند و و سپس چالشهای امنیت غذایی
را در هریک از ارکان نام بردند.
1. فراهمی غذا (تولید حداکثری
در داخل، تجارت و کشت فراسرزمینی)
2. دسترسی فیزیکی و اقتصادی
آحاد جامعه به غذا
3. مصرف و سلامت غذا (الگوی
مصرف و سلامت و ایمنی غذا و آب آشامیدنی)
4. ثبات و پایداری (حفاظت
و بهره برداری پایدار از منابع پایه، طبیعی و تنوع زیستی)
در ادامه نیز سیاستهای اتخاذ شده برای رفع هر یک از
چالشها را بیان نمودند.
در پایان گزارش ایشان خلاصه احکام در بخش امنیت
غذایی برنامه هفتم توسعه را د ر 10 بند و خلاصه مقرهها را در 9 بند نام بردند.
پس از اتمام گزارش اعضای
کمیسیون نقطه نظرات خود را بیان داشتند.