اخبار

یکصد و شصت و نهمین جلسه‌ی کمیسیون انرژی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد

یکصد و شصت و نهمین جلسه‌ی کمیسیون انرژی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد
یکصد و شصت و نهمین جلسه‌ی کمیسیون انرژی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری شد. در این جلسه گزارشی با عنوان " تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی و ملاحظات آن" ارائه و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه شورای عالی عتف یکصد و شصت و نهمین جلسه‌ی کمیسیون انرژی برگزار و گزارشی تحت عنوان"تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی و ملاحظات آن" را با تمرکز بر رفع مشکل ناترازی انرژی کشور توسط دکتر مرتضی نیکخواه ارائه گردید.

مدیر گروه نفت و گاز دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش­های مجلس شورای اسلامی گفتند: کسری و ناترازی انرژی در ایران در حال گسترش است که با ادامه روند فعلی در ظرفیت تولید و مدیریت مصرف، آسیب‌های جبران‌ناپذیر اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی و امنیتی برای کشور به‌همراه خواهد داشت. ایشان افزود: بهینه‌سازی انرژی از راهکارهای اصلی حل بحران ناترازی انرژی در کشور است، اما بررسی عملکرد ابزارهای قانونی و قوانین اصلی در حوزه بهینه‌سازی و همچنین شاخص‌های بین‌المللی نشان از وضعیت نامناسب بهینه‌سازی انرژی در تمام زنجیره تولید تا مصرف انرژی در ایران دارد. افزایش شدت انرژی در ایران، بدون عملکرد بودن بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط زیست با گذشت بیش از 6 سال از تصویب آن، عملکرد ناچیز ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر با گذشت 10 سال از تصویب آن گواه این مسئله است.

وی از مهمترین دلایل تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی را به شرح زیر برشمردند:

1-      مدیریت یکپارچه در سمت تقاضای انرژی با توجه به ماهیت فرابخشی بهینه ­سازی مصرف انرژی

2-      اختیارات اندک و جایگاه نامناسب متولیان فعلی بهینه­ سازی انرژی

3-      رفع گلوگاه­ ها و شتابدهی به شکل گیری و توسعه بازار بهینه ­سازی مصرف انرژی

4-      تکالیف محوله قانون برنامه هفتم پیشرفت به سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی

نیکخواه بیان داشتند در جزء 2 بند الف ماده 46 آیین­ نامه اجرایی بند (الف) ماده (46) قانون برنامه پنج­ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران آمده است: دولت مکلف است به منظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینه ­سازی مصرف انرژی، مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش­های مختلف با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرح­های بهینه­ سازی انرژی در بخش­های عرضه و مصرف انرژی و تعیین میزان و نحوه تخصیص کلیه یارانه ­های انرژی در هر بخش با اجرای کامل قانون هدفمندکردن یارانه­ ها سازمان بهینه­ سازی و مدیریت راهبردی انرژی را زیر نظر رئیس جمهور منوط به موافقت وی از تجمیع و ادغام ظرفیت­های سازمانی موجود در شرکت بهینه­ سازی مصرف سوخت، سازمان انرژی­های تجدیدپذیر و بهره­ وری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حمل و نقل وسوخت تأسیس نماید و اساسنامه آن را ظرف سه ماه به تصویب هیأت وزیران برساند و به منظور تسهیل در شکل گیری" بازار بهینه­ سازی انرژی" تضمین تسویه"گواهی­ های صرفه ­جویی انرژی" و کاهش نکول­پذیری آنها، حداکثر ظرف شش ماه از لازم ­الاجرا شدن این قانون حساب بهینه ­سازی مصرف انرژی را نزد خزانه ­داری کل کشور ایجاد نماید.

تکالیف این سازمان در برنامه هفتم عبارت است از:

·         ایجاد هماهنگی فرابخشی ومدیریت کلان و متمرکز درحوزه بهینه­ سازی،

·         مدیریت بهینه ناترازی انرژ ی با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی،

·         پیگیری اجرای طرح­های بهینه ­سازی انرژی در بحش­های عرضه ومصرف،

·         تعیین میزان ونحوه تخصیص همه یارانه­ های انرژی با اجرای کامل قانون هدفمندکردن یارانه ­ها،

·         صدور گواهی حامل انرژی صرفه­ جویی شده زمان اوج وغیر اوج مصرف،

·         استفاده ازمنابع حساب بهینه ­سازی مصرف انرژی وتسویه گواهی­های صرفه­ جویی جهت پرداخت هزینه سرمایه­ گذاری انجام شده

·         تهیه آیین­ نامه بند پ ماده 46 قانون برنامه هفتم پیشرفت مشتمل براصلاح آیین نامه ایجاد بازار بهینه­ سازی انرژی و محیط زیست،

·         همکاری در تهیه آیین نامه بند ث ماده 46 قانون برنامه هفتم پیشرفت موضوع جریمه ­های ماده 26 قانون اصلاح الگوی مصرف و هدررفت گاز مشعل.

بعد از اتمام گزارش ایشان اعضای کمیسون نقطه نظرات و سوالات خود را مطرح و موضوع بحث و بررسی گردید..


۵ اَمرداد ۱۴۰۴ ۱۳:۰۷
تعداد بازدید : ۱۰۵