معرفی

امروزه علم، فناوری و نوآوری­ به عنوان عوامل اصلی اقتدار ملی و محرک اصلی رشد اقتصادی در دنیا شناخته می­شوند. دستیابی بر علوم و فناوری­های نوین و ثروت آفرینی از (کاربست) آنها نه تنها بر شاخص­های اقتصادی کشور در سطح بین‌المللی تأثیرگذار است بلکه باعث افزایش اقتدار و امنیت ملی، تأثیرگذاری منطقه­ای و جهانی کشور نیز می­شود.

با توجه به اهمیت و نقش علم و فناوری در پیشرفت کشور، مقام معظم رهبری (مدظله) همواره در بیانات و سخنرانی­های خود طی بیش از یک دهه گذشته بر نقش محوری علم و فناوری و ضرورت برنامه­ریزی در جهت توسعه آنها تاکید کرده است.

ایشان به منظور انسجام‌بخشی فعالیت‌های علمی و فناورانه کشور، در تاریخ 29/06/1393در اجرای اصل 110 قانون اساسی، سیاست‌های کلی «علم و فناوری» را جهت اجرا به رؤسای قوای سه‌گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.

اجرای موفق سیاست­های کلی ابلاغی مستلزم طراحی مجموعه­ای منسجم و یکپارچه از راهبردها، برنامه ­ها و اقدامات از سوی دستگاه­های متولی است. از این‌رو معاون اول رئیس جمهور در تاریخ 10/8/1393 طی ابلاغیه‌ای خطاب به وزرای صنعت، معدن و تجارت، دادگستری، علوم، تحقیقات و فناوری، امور اقتصادی و دارایی و معاونین برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی و علمی و فناوری رییس‌جمهور، وظایف و تکالیف هر دستگاه برای اجرای سیاست‌های کلی علم و فناوری را مشخص نمود. در این ابلاغیه همچنین بر لزوم تهیه و احصاء برنامه‌ها، اقدامات و پیشنهادات مرتبط در قالب سیاست‌های کلی علم و فناوری (نظام آموزش عالی، تحقیقات و فناوری) از سوی دستگاه اجرایی مربوطه با همکاری سایر دستگاه‌ها به صورت دقیق، شفاف، با زمان­بندی و شاخص‌های ارزیابی برای اجرایی نمودن سیاست‌ها تأکید شد.

براساس ابلاغیه معاون اول محترم رییس جمهور رؤسای دستگاه‌های اجرایی مسئول مکلف شدند حداکثر ظرف دو ماه برنامه­ های تدوین شده را به معاونت محترم برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور جهت بهره‌برداری در تدوین برنامه ششم توسعه ارسال نمایند. همچنین به منظور نظارت بر حسن اجرای برنامه­ های مصوب، دستگاه­ها مکلف شدند در مقاطع 3 ماهه گزارش اقدامات انجام شده در راستای برنامه­ ها را به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (دبیرخانه شورای عالی عتف) و دفتر معاون اول رییس جمهور ارسال کنند.

با عنایت به اینکه براساس ابلاغیه معاون اول محترم رییس جمهور نظارت بر حسن اجرای برنامه­ ها و اقدامات مصوب دستگاه­های اجرایی مذکور بر عهده دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری گذاشته شده است. دبیرخانه شورای عالی به منظور فراهم­سازی زمینه ارائه برنامه­ ها و اقدامات در قالب چارچوب مشترک و قابل پیگیری از سوی دستگاه­های اجرایی اقدام به طراحی الگوی گزارش‌گیری از دستگاه­های اجرایی نموده است.

در چارچوب پیشنهادی سعی شده است اجرای سیاست­های ابلاغی بر اساس یک مدل در قالب اهداف، راهبردها، برنامه­ ها و اقدامات تبیین گردد. به‌طوریکه بتوان به آسانی درک کرد که هر یک از دستگاه­ها برای اجرای هر سیاستی چه راهبردها، برنامه­ ها و اقداماتی را باید پیگیری نمایند و علاوه بر این برای ارزیابی هر اقدامی از چه شاخصی باید استفاده کرد و نهایتاً اینکه وضعیت موجود و مطلوب هر یک از شاخص­ها چگونه است.