مدل تبیین و پیگیری اجرای سیاست‌های کلی علم و فناوری

     مدل تبیین و پیگیری اجرای سیاست‌های کلی علم و فناوری

با توجه به اینکه سیاست­های ابلاغی مقام معظم رهبری از نظر ماهیت و محتوی فرابخشی و کلان می­باشند، بنابراین ضروری است که برای پیگیری اجرای آنها، اولاً هر یک از دستگاه­های اجرایی متناسب با مأموریت­ها و رسالت­های خود سیاست­ها را در حوزه کاری خود بازتعریف نمایند و ثانیاً با حرکت آبشاری و سلسله مراتبی سیاست­ها را به اهداف، راهبردها، برنامه­ ها و نهایتاً اقدامات جزئی و قابل سنجش و ارزیابی خرد نمایند.

شکل 1، مدل مورد استفاده برای تبیین چگونگی پیگیری اجرای سیاست­های کلی را نشان می­دهد.

shekl1  

همانطور که در مدل نشان داده شده است جهاد مستمر علمی به عنوان یکی از سیاست­های ابلاغی را می­توان در قالب دو هدف کسب مرجعیت علمی و فناوری در جهان پیگیری کرد، برای دستیابی به هر یک از این اهداف نیز بایستی یکسری راهبردها مانند تولید علم، نظریه‌پردازی و ... طراحی کرد. تحقق راهبردهای طراحی شده نیز مستلزم تعیین برنامه­ های کوتاه‌مدت و بلند مدت مشخصی مانند افزایش تعداد محققان کشور، افزایش بهره­ وری محققان موجود و .... است در ادامه یک سری اقدامات مشخص، قابل سنجش بایستی مانند افزایش تعداد محققان و .... جهت پیاده­ سازی برنامه­ های تدوین شده در نظر گرفته شود. در نهایت به منظور اینکه بتوان میزان پیشرفت اقدامات و موفقیت برنامه­ ها را مورد ارزیابی قرار داد، سنجه (شاخص) متناسب با قدام باید تعریف شود.

 

هر یک از دستگاه­های اجرایی بایستی با توجه به مدل ارائه شده سیاست‌های کلی ابلاغی را در حوزه کاری خود بازتعریف و در راستای اجرای آنها برنامه­ ریزی نمایند.